ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ




Η πρώτη φάση δεν είναι καν ταξίδι. Είναι η επαναληπτική κίνηση που γνωρίζουμε όλοι μας. Χαρακτηρίζεται από άγνοια του εσωτερικού μας. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι αποτελούμε ένα υποκείμενο που κινείται ανάμεσα σε αντικείμενα, σ’έναν κόσμο αντικειμενικό. Αυτός ο κόσμος είναι ό «άλλος» για μας και μ’ αυτόν υποτίθεται πως έχουμε διάλογο, δηλαδή με τα αντικείμενα που τον συνιστούν.

Στη δεύτερη φάση αρχίζει το εσωτερικό ταξίδι. Τότε, βλέπει κανείς ότι ο «άλλος» δεν είναι μόνο έξω του, αλλά και μέσα του, τα άπειρα κομμάτια του άγνωστου ως τότε εαυτού του. Αυτά τα κομμάτια ενεργούν αυτόβουλα, σαν κάτι το αυτόνομο μέσα μας, ξαφνιάζοντάς μας πολλές φορές με τις περίεργες τάσεις τους προς μια κατεύθυνση αντίθετη από εκείνη που εμείς θέλουμε. Τότε, αρχίζει το έργο της γνωριμίας και συνδιαλλαγής με τους «άλλους» που κλείνουμε μέσα μας. Με τη συστηματική εσωτερική εργασία, τα κομμάτια μας, δηλαδή οι «άλλοι», ενώνονται μεταξύ τους, έτσι που στο τέλος ο μέσα άνθρωπος να γίνει ένα ενιαίο σύνολο, μια ενότητα.

Τότε, επειδή ο διάλογος είναι νόμος της ζωής, ο ενοποιημένος εαυτός μας αρχίζει τον διάλογο με τους «άλλους» έξω του, όπως πριν αρχίσει το εσωτερικό ταξίδι της αυτοανακάλυψης. Με τούτη τη διαφορά. Ότι ενώ πριν ήταν κομματιασμένος, τώρα είναι ενοποιημένος. Όσο ήταν κομματιασμένος, χωρίς να το ξέρει, πρόβαλε στον εξωτερικό «άλλον» τα διάφορα άγνωστα μέρη του εαυτού του.

Σοφία Άντζακα - Έρευνα σε αρχετυπικά θέματα

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Οι δυνατότητες οι οποίες κρύβονται πίσω από την ανθρώπινη υπόσταση μπορούν να τρομάξουν μόνον τους αδαείς .
Όταν θα μάθεις πρωτίστως να σέβεσαι μα και να αγαπάς τον εαυτό σου αλλά και να τον κρίνεις τότε και μόνον τότε θα μπορέσεις να ενδιαφερθείς πραγματικά για τους συνανθρώπους σου .

Όταν αντιληφθείς τις δυνατότητες που έχεις ως καθάριος Ελληνικός νους τότε :

" Ο ΜΑΧΗΤΗΣ "



Μην τη φοβάσαι την ζωή, πάντα να συλλογάσαι ,
πως έχεις χέρια και καρδιά, για να την διαφεντεύεις
και κάνε όνειρα πολλά, έστω και αν έξω πέσεις ,
βάλε στον νου σου όλα αυτά και πάψε να λυπάσαι .

Όνειρο είναι η ζωή και εμείς μέρος ονείρου
και όσο κι αν φαίνεται σκληρή, να ξέρεις σου ανήκει,
μόνο σαν δείξεις ικανός και βάλεις πλάτη και πυγμή
να την δαμάσεις όπως αυτή ,όταν επιχειρήσει .

Είναι η ζωή γι αυτούς θαρρώ που στέκονται πάντα όρθιοι ,
που το βάζουν σαν σκοπό, να μην ενδώσουν στον καημό
να την πιάσουν απ'τα μαλλιά και ν'αγαπήσουν με καρδιά
ότι μπορεί να τους κοιτά κι αυτό πάντα ορθά στα μάτια .

Είναι η ζωή κανείς θαρρείς μόνο για τους σπουδαίους
αυτούς κάνουν όνειρα σαν τους ερωτευμένους ,
ερωτευμένους με την ζωή και'χουν περίσσιο θάρρος
και μεσ'τις δυσκολίες τους βρίσκουν και'κει ένα κάλλος .


ΜΕ ΤΑ ΣΕΒΗ ΜΟΥ

Α Ρ Μ Α Γ Ε Δ Ω Ν

Καίτοι παρακολουθώ το ιστολόγιό σου ΑΓΑΠΗ εδώ και καιρό , σαν πρωτοεπισκεπτόμενος εύχομαι να δώσεις από αυτό που έχει αποδειχτεί 'ότι διαθέτεις .
Ο χρήστης IRENE είπε…
Πολύ σωστά φίλε μου Αρμαγεδών! Το πιο δύσκολο ταξίδι για τον άνθρωπο είναι το εσωτερικό ταξίδι! Η αυτογνωσία, η αποδοχή και η εξέλιξη. Ανακαλύπτοντας τον εαυτό μας και εξελίσσοντας τον, αποδεχόμαστε πιο εύκολα και τους συνανθρώπους μας και πάνω απ' όλα τους σεβόμαστε!

Δημοφιλείς αναρτήσεις