Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΣΟΥ

    Μπορεί να νιώθεις παγιδευμένος από τη ζωή και τις συνθήκες της ζωής σου. Βαθιά όμως μέσα σου γνωρίζεις τι είναι αυτό που αποφεύγεις να δεις όταν χρησιμοποιείς τις εξωτερικές συνθήκες ως δικαιολογία για την κατάσταση που βρίσκεσαι: ο εαυτός σου, αυτό που πραγματικά είσαι και αυτό που θεωρείς ότι είναι πραγματικό και αληθινό για σένα.

 Για να δεις αυτό που χρόνια αποφεύγεις θα πρέπει εσύ να επιλέξεις να το δεις και τότε η αλήθεια θα σε ελευθερώσει.

Το μόνο πραγματικό εμπόδιο, το μόνο πράγμα που δε σ’ αφήνει να αλλάξεις, που σ’ εμποδίζει να προχωρήσεις, που σε κρατάει δέσμιο, είσαι εσύ, είναι οι δικές σου σκέψεις, είναι οι δικές σου λανθασμένες πεποιθήσεις.

 Ο μοναδικός αληθινός εχθρός σου βρίσκεται τόσο κοντά σου! – Ο ΕΑΥΤΟΣ ΣΟΥ!

 Κι έρχεται μετά από ατέρμονες προσπάθειες μια στιγμή διαύγειας στη ζωή σου, που η πρεσβυωπία σου μηδενίζει, που η όρασή σου έστω προσωρινά καθαρίζει , και τότε συνειδητοποιείς ότι δε χρειάζεται να ελευθερωθείς πια. 

Είσαι ελεύθερος. Ήσουν πάντα ελεύθερος. Απλώς οφείλεις τώρα να αρχίσεις να ζεις ελεύθερα πια. Οφείλεις να βιώσεις την ελευθερία σου.

Μού ‘πε ο εχθρός μου, “Αγάπα τον εχθρό σου”.
Κι εγώ υπάκουσα κι αγάπησα τον εαυτό μου.

Kahlil Gibran

Σχόλια

Ο χρήστης Καταχθόνιος Δαίμων ΛΥΚΙΟΣ είπε…
Πολύ ωραία λόγια Αγάπη, αλλά λείπει κάτι για να κάνει τον λόγο ουσιαστικό:
Ποιά είναι η "αλήθεια που θα σε απελευθερώσει";
Ποιές οι αξίες που πρέπει κανείς να ακολουθήσει;
Ποιές οι αρχές;
Υπάρχουν πολλοί δρόμοι, αλλά κάποιοι οδηγούν πάνω και κάποιοι ...κάτω!
Καλό Φθινόπωρο!
ΛΥΚΙΟΣ.
Ο χρήστης ΑΓΑΠΗ είπε…
Σε χαιρετώ καλέ μου φίλε Λύκιε!
Αυτά τα σύντομα λόγια του Kahlil Gibran περικλείουν βαθύτερες έννοιες & ερμηνείες.
Πριν δείς την αλήθεια θα πρέπει να έχεις διεισδύσει στον εσωτερικό σου εαυτό, να αντιμετωπίσεις τις πεποιθήσεις σου και να κατακερματίσεις το Εγώ σου. Δουλειά δύσκολη, επώδυνη αλλά θαυματουργή!
Όμως το αποτέλεσμα φέρνει στην επιφάνεια πολύ ΦΩΣ. Kαι το Φώς τις αληθινές αξίες της ζωής. Kαι οι αξίες της ζωής μας στρώνουν ομαλά τον δρόμο να πορευτούμε με τις σωστές αρχές. Είναι φυσική νομοτέλεια. Όλα έχουν την φυσική τους ροή. Από εμάς εξαρτάται ποιόν δρόμο θα διαλέξουμε.
Καλή συνέχεια στο έργο σου και καλό φθινόπωρο !
ΑΓΑΠΗ
Ο χρήστης Καταχθόνιος Δαίμων ΛΥΚΙΟΣ είπε…
Πολύ σωστά φίλη Αγάπη!
Η δύσκολη αυτή δουλειά όμως, είναι ακατόρθωτη αν δεν υπάρχει ένας "μπούσουλας", ένας οδηγός! Δεν γίνεται ένας άνθρπωος από μόνος του να διαρρήξει τα δεσμά του Εγώ του και να απελευθερωθεί, έτσι απλά, χωρίς τον "κώδικα"! Και ο "κώδικας", είναι ο αξιακός χάρτης που πρέπει να λάβεις ανά χείρας, σαν βοήθημα. Δεν λέω πως είναι αδύνατος ο δρόμος που λες να συμβεί. Αλλά σε όποιον συμβεί όπως λες, τότε αυτός έχει λάβει το Χρίσμα!
Μιλάω φυσικά για τα Δελφικά Παραγγέλματα, που ως οδηγός μας, μπορεί να μας οδηγήσει στην αυτεπίγνωση και την απόσχιση από το Εγώ μας, όχι βέβαια (όπως λες κι εσύ), άκοπα!
Η αποκοπή από το Εγώ μας, δεν αποτελεί αποτέλεσμα μόνο και μόνο από την ενδοσκόπισή μας. Χρειάζεται και η Αυτεπίγνωση που προέρχεται από την Γνώση και την Παρατήρηση.
Σωστά λοιπόν τα λόγια του Kahlil Gibran, αλλά χρειάζονται και την συμπλήρωση που βάλαμε τώρα, για να έχουν ολοκληρωμένο νόημα!
Μην ξεχνάμε εξάλλου ότι ο Gibran ήταν Σουφιστής και συνεπώς γνώριζε τον νεοπλατωνικό δρόμο!
ΛΥΚΙΟΣ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις