Η ΠΛΑΝΗ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ



 O πατριωτισμός είναι μια έννοια που έχει ξεχειλωθεί πολύ! Οι κομμουνιστές του εμφυλίου (αυτοαποκαλούμενοι «αντάρτες») πίστευαν ότι πολεμώντας για την διεθνιστική-κομμουνιστική ιδέα, κάνουν καλό στην πατρίδα τους. Έτσι τους είχαν πείσει οι ινστρούχτορες τους. Το κίνητρο λοιπόν των απλών «ανταρτών» ήταν όντως πατριωτικό, βασισμένο όμως σε μια πλάνη. Κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει για αυτό, για όσους τουλάχιστον ήταν αμόρφωτοι και άρα, εύκολα χειριζόμενοι. Αντίθετα, οι ηγεσία τους ήταν σαφώς προδοτική-αντιπατριωτική, αφού γνώριζε ότι απεμπολούσε την εθνική κυριαρχία και παρέδιδε το έθνος σε ένα ξένο απολυταρχικό-φασιστικό καθεστώς, που καθόλου δεν συνάδει με τον ελληνικό πολιτισμό και τα ιδεώδη του για την ελευθερία.
Το ίδιο βεβαίως ισχύει και σε όσους υπήρξαν θιασώτες του μαύρου φασισμού, που ήθελαν να δουν την Ελλάδα μέσα από ένα άλλο απολυταρχικό καθεστώς, αυτό του ναζισμού.
Όμως η λέξη «πατριωτισμός», ορίζει την αγάπη που τρέφει ο καθένας για τον τόπο στον οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε και τον πολιτισμό που πήρε από αυτόν, με τα δικά του ήθη και τις δικές του αξίες. Ο «πατριωτισμός» αξιώνει σεβασμό στους προγόνους, την ιστορία τους και βεβαίως την αδήριτη ανάγκη για συνέχεια της ίδιας γραμμής για το μέλλον. Είναι η αγάπη για τον πατέρα, για τον πρόγονο δηλαδή. Πατρίδα, είναι ο τόπος του πατέρα, ο τόπος των γεννητόρων, είναι η μητρίδα! 
Στο άρθρο «Τι είναι ο Εθνικισμός» (http://katahthoniosdemon.blogspot.gr/2012/05/blog-post_19.html ) αναφέρομαι εκτενέστερα στο θέμα.
Ο «φασίστας» είναι ο οπαδός ή ο θιασώτης των δύο απολυταρχικών καθεστώτων, των άκρων. Ο αριστερός και ο δεξιός φασισμός, είναι το ίδιο ακραίο πολιτικό μόρφωμα. Είναι η Τυραννίδα. Οι ιδεολογικές διαφορές περιορίζονται σε ελάχιστες λεπτομέρειες. Η εφαρμογή όμως, είναι η ίδια! Στηρίζονται στον περιορισμό της ελευθερίας έκφρασης, ιδεών, κινήσεων, συμπεριφορών, στην μισαλλοδοξία, στον ελιτισμό, στην απαιδεία, την αμάθεια, στον κρατισμό, την ασέβεια και τον υλισμό! Τυφλή υποταγή και τίποτε άλλο.
Άρα λοιπόν, ουδεμία σχέση έχει ο πατριωτισμός και ο εθνικισμός, με τον φασισμό ή τον ρατσισμό (φυλετισμό). 
Σχέση μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από κατευθυνόμενη πλάνη. Δηλαδή αν κάποιος πεισθεί ότι προσφέρει καλές υπηρεσίες στην πατρίδα του αν εφαρμόσει ένα ακραίο φασιστικό καθεστώς.

ΛΥΚΙΟΣ



Σχόλια

Ο χρήστης IRENE είπε…
Το παραπάνω κείμενο είναι σχόλιο του φίλου Λύκιου απο το Ιστολόγιο του, το οποίο μετουσιώνει και αποτυπώνει με λίγα αλλά περιεκτικά λόγια την ουσία του Πατριωτισμού και τις ιδεολογικές διαφορές των όρων Πατριωτισμός και Εθνικισμός.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ωραία, αλλά δεν μας λέει τι είναι ο ρατσισμός. Δεν είναι ιδιο με τον εθνικισμό;
Ο χρήστης ΛΥΚΙΟΣ είπε…
Φίλη Αγάπη, με τιμά ιδιαίτερα που ανήρτησες ένα σχόλιό μου, ως άρθρο, στις Ψυχικές Επαφές!
Στον φίλο Ανώνυμο, θα απαντήσω αμέσως:
Ο ρατσισμός (ή επί το ελληνικότερον «φυλετισμός») δεν είναι ταυτόσημος με τον εθνικισμό.
Στον εθνικισμό, προτάσσεται η αγάπη και η προστασία του έθνους από αλλοιώσεις και νοθεύσεις, ούτως ώστε να μην μεταλλαχθεί (και τελικά χαθεί) η εθνική ταυτότητα, δηλαδή η ιδιαιτερότητα που έχει μια φυλή, ένα έθνος. Η ιδιαιτερότητα κάθε φυλής, περιλαμβάνει τα εξωτερικά και τα εσωτερικά χαρακτηριστικά της γνωρίσματα. Αυτά είναι τα μορφολογικά γνωρίσματα του σώματος (φυλετικά), καθώς και τα ψυχονοητικά. Υπάρχει όμως και η κοινή ιστορία που προσδιορίζει την πορεία και την εξέλιξη ενός έθνους, μέσα στον χρόνο. Έτσι ο εθνικισμός, λειτουργεί ως μηχανισμός αυτοπροστασίας ενός έθνους, προκειμένου αυτό να συνεχίσει να επιβιώνει με την αρχική του ιδιοσυστασία (ταυτότητα) και να μην χαθεί μέσα από αλλοιώσεις και προσμίξεις. Εννοείται ότι κανένα έθνος μέχρι τώρα, δεν έχει καταφέρει να παραμείνει απολύτως ανόθευτο στο διάβα της ιστορίας του, καθώς υπάρχουν αλλού μικρές και αλλού μεγαλύτερες επιμειξίες. Άλλες από αυτές αναβαθμίζουν και άλλες υποβαθμίζουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά μιας φυλής, ενός έθνους.
Ο εθνικιστής προστατεύει το όμαιμον, το ομόδοξον και το ομόγλωσσον.
Όσο λοιπόν ο εθνικισμός λειτουργεί ως προστασία ενός έθνους για την επιβίωσή του, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Δεν σημαίνει δηλαδή ότι η αυτοπροστασία ενός έθνους, επιβουλεύεται αυτήν ενός άλλου. Το δικαίωμα της προστασίας του δικού του έθνους, το αναγνωρίζει και στα άλλα έθνη.
Στον ρατσισμό, ο ρατσιστής προτάσσει την ανωτερότητα της δικής του φυλής, έναντι των άλλων και αξιώνει την κυριαρχία του, επάνω σε αυτούς! Θεωρεί ότι η φυλή του έχει ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά και υπερέχει έναντι όλων των υπολοίπων φυλών. Δεν μένει όμως σε αυτό. Η ιδέα του θέλει να εφαρμοστεί στην πράξη. Αυτό μπορεί να εκδηλώνεται με βία κατά παντός αλλοφύλου ή με άδικες διακρίσεις που να βαρύνουν ή να ζημιώνουν τους άλλους. Η μη ανοχή του διαφορετικού, μπορεί να θεωρηθεί ρατσισμός. Η μισαλλοδοξία, επίσης.
Στον ρατσισμό καλλιεργείται το μίσος για τους αλλόφυλους.
Στον εθνικισμό καλλιεργείται η αγάπη για την ιδιοσυστασία σου και ο σεβασμός στην ιδιοσυστασία των άλλων.
Η διαφορά είναι διακριτή και σαφώς ποιοτική.
ΛΥΚΙΟΣ.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Νομιζω πως βάνεις σε σωστη βάση τους ορισμους, εκ νέου, κατι που επρεπε να γίνει από κάποιον κάποια μέρα. Γιατι οι ενοιες αυτες όντως ξεχειλώθηκαν πολύ τελευταιως! ΒΒ
Ο χρήστης IRENE είπε…
Ευχαριστούμε πολύ Λυκιε για τις διευκρινήσεις των ορισμών και την κατανόηση τους, τους οποίους βεβαίως συγχέουμε οι περισσότεροι απο εμάς και παρερμηνεύονται εν τέλει.
Αυτό που σε χαρακτηρίζει είναι η καθαρότητα της σκέψης σου και η πνευματική σου διαύγεια!

Δημοφιλείς αναρτήσεις