ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ. ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΖΩΗΣ. ΗΘΙΚΗ

Η αυτάρκεια είναι ο μεγαλύτερος πλούτος.
Ο σοφός, ακόμα κι όταν περιοριστεί τα απαραίτητα, ξέρει περισσότερο να δίνει παρά να παίρνει. 
Τέτοιο θησαυρό αυτάρκειας έχει ανακαλύψει.
Κακό πράγμα η ανάγκη.
Δεν είναι όμως διόλου αναγκαίο να ζει κανείς υπό καθεστώς ανάγκης

Την ευδαιμονία και την μακαριότητα δεν τις φέρνουν τα μεγάλα πλούτη, ούτε η πληθωρική δραστηριότητα, ούτε οι εξουσίες, ούτε η ισχύς, αλλά η αλυπία, η πραότης των συναισθημάτων και η ψυχική διάθεση που έχει αναγνωρίσει τα όρια που έχει θέσει η φύση.
Τα μεγαλύτερα και τα πιο σημαντικά ζητήματα τα έχει διευθετήσει η λογική του, και σ’ όλη του τη ζωή η λογική θα τα διευθετεί.
Μέγιστος καρπός της αυτάρκειας είναι η ελευθερία.
Ο ρηχός άνθρωπος στην ευημερία αποχαυνώνεται και στη συμφορά καταρρακώνεται.
Ο πλούτος που μας αρκεί να ζούμε σύμφωνα με τη φύση, έχει τα όριά του και αποκτάται εύκολα.
Ενώ ο πλούτος που ζητά η ανθρώπινη ματαιοδοξία, χάνεται στο άπειρο.
Αν σε κάθε περίσταση δεν εναρμονίσεις καθετί που κάνεις με τον σκοπό της φύσης, αλλά στραφείς από τα πριν σε κάποιο άλλο κριτήριο, είτε για ν’ αποφύγεις, είτε για να επιδιώξεις κάτι, τότε οι πράξεις σου δε θα συμφωνούν με τη λογική σου.
Ας ευγνωμονούμε την ευλογημένη φύση, που όλα τα αναγκαία τα έκανε ευκολοαπόκτητα, και τα μη αναγκαία, δυσκολοαπόκτητα.
Κανέναν δεν πρέπει να φθονούμε.
Τους καλούς ανθρώπους δεν τους αξίζει ο φθόνος.
Κι όσο για τους κακούς, όσο καλύτερα τα πάνε, τόσο περισσότερο αυτοκαταστρέφονται.
Ας μη χαλάμε αυτά που έχουμε, με το να επιθυμούμε πράγματα που δεν έχουμε.
Αλλά ν’ αναλογιζόμαστε πως ότι έχουμε τώρα, κάποτε ευχόμασταν να το αποκτήσουμε.
Η φωνή της σάρκας γυρεύει να μην πεινά, να μη διψά, να μην ξεπαγιάζει.
Όποιος τα’ χει αυτά και προσδοκά να τα διατηρήσει, μπορεί να παραβγεί σ’ ευδαιμονία ακόμα και με τον Δία
Όριο του μεγέθους των ηδονών, είναι η εξάλειψη κάθε πόνου.
Όπου υπάρχει ηδονή, και για όσο χρόνο συνεχίζει, εκεί δεν υπάρχει σωματικός πόνος, ούτε λύπη στην ψυχή, ούτε και τα δύο μαζί.
Έχουμε ανάγκη από την ηδονή, όταν η απουσία της μας προξενεί πόνο.
Όταν δεν μας συμβαίνει αυτό, δεν υπάρχει ανάγκη της ηδονής.
Γιατί το κακό δεν το προξενεί η ηδονή που πηγάζει από τη φύση μας, μα οι ορέξεις που σχετίζονται με τις κούφιες ιδέες.
Ότι μας φέρνει ανυπέρβλητη χαρά, είναι η απομάκρυνση ενός μεγάλου κακού.
Αυτή είναι και η φύση του αγαθού, αν μπορεί κανείς να τη συλλάβει σωστά, και να τηρήσει μία σταθερότητα.
Φτύνω το ωραίο και τους κουφιοκέφαλους θαυμαστές του, όταν το ωραίο, δεν προσφέρει καμία ευχαρίστηση.
Αξίζει να τιμούμε το ωραίο και τις αρετές όταν φέρνουν ηδονή.
Αν δεν φέρνουν ηδονή, ας τα να παν στην ευχή.
Δεν είναι το στομάχι αχόρταγο, όπως λένε οι πολλοί.
Αχόρταγη είναι η ψεύτικη ιδέα, ότι το στομάχι δεν γεμίζει ποτέ.
Δεν ξέρω πώς να συλλάβω το Αγαθόν, αν αφαιρέσω τις ηδονές της γεύσης, αν αφαιρέσω τις σεξουαλικές ηδονές, αν αφαιρέσω την ευχαρίστηση των ακουσμάτων και την τέρψη που προσφέρει η θέα μιας γλυκιάς μορφής.
Δεν είναι δυνατόν να μη φοβάται κάποιος, που προκαλεί το φόβο.
Αν κάποιος θεσπίσει ένα νόμο, που δεν αποβαίνει προς όφελος της κοινωνικής ζωής, ο νόμος τούτος, δεν έχει το φυσικό χαρακτήρα του δικαίου.
Από τα όσα θεωρούνται δίκαια, σύμφωνα με το νόμο, θέση, στο χώρο της δικαιοσύνης, έχει εκείνο που αποδεδειγμένα ωφελεί, 
όσον αφορά στις ανάγκες των κοινωνικών σχέσεων.
Ναι μεν, έτσι όπως έχει διαιρεθεί η γή, ο ένας έχει μία πατρίδα, και ο άλλος άλλη.
Όμως ο κόσμος μας αυτός, περικλείεται σε μία περίμετρο, κι έτσι μια πατρίδα έχουμε όλοι, τη γη ολάκαιρη, κι ο κόσμος είναι το κοινό μας σπίτι.
Το ανθρώπινο γένος, μοχθεί πάντα μάταια και άσκοπα, ξοδεύει τα χρόνια του σε μάταιες έγνοιες.
Γιατί οι άνθρωποι δεν κατάλαβαν, πως η ιδιοκτησία, έχει το όριο της, κι ότι η απόλαυση της, φτάνει μέχρις ενός σημείου.
Απ’ όλα τ’ αγαθά που παρέχει η Σοφία, διασφαλίζοντας από κάθε άποψη τον ευτυχισμένο βίο, το μέγιστο είναι, η απόκτηση φίλων.
Μη σε απασχολεί τι τρως και πίνεις, αλλά με ΠΟΙΟΥΣ τρως και πίνεις.
Να μην επιδοκιμάζεις ούτε τους πολύ εύκολους στις φιλίες, ούτε τους πολύ διστακτικούς. Θα πρέπει ωστόσο να τολμάς, να διακινδυνεύεις, για χάρη της φιλίας.
Η γυναίκα σου περισσότερο πρέπει να σε σέβεται, κι όχι να σε φοβάται.
Δεν την πήρες για υπηρέτρια, αλλά για σύντροφο στη ζωή.
Μικροεμπόδια βάζει η τύχη στο σοφό άνθρωπο.
Είναι ανόητο να ζητάει κανείς από τους Θεούς αυτά που μπορεί ο ίδιος να εξασφαλίσει για τον εαυτό του.
Ο δίκαιος είναι ο πιο ατάραχος άνθρωπος,  ενώ ο άδικος, ζει γεμάτος ταραχή.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αγνή Παρθενική Καρδιά Της Μαρίας, Λυπήσου Τα Παιδιά Σου

http://www.tlig.org/el/messages/1006/
Πολλοί από σας, παιδιά Μου, περιμένουν εξωτερικά σημάδια και εξωτερικά θαύματα. Πολλοί από σας στρέφουν το βλέμμα τους ψηλά ψάχνοντας στον ουρανό, κι όμως, ο Υιός Μου, ο Ιησούς, σας προέτρεψε να μη γυρεύετε εξωτερικά σημάδια, αλλά να γυρεύετε μέσα σας ό,τι είναι αληθινό και θείο. Πολλοί από σας διαβάζουν και ξαναδιαβάζουν αυτή την προφητική αποκάλυψη με τα μάτια αλλά δεν βλέπουν τίποτα, επειδή όταν διαβάζετε, διαβάζετε με μοναδικό ενδιαφέρον να βρείτε υπερφυσικά σημάδια ή ενδείξεις για θαυματουργικές ενέργειες, αντί να παρακαλείτε το Άγιο Πνεύμα να σας χαρίσει πνεύμα διάκρισης και αντίληψης για να εισχωρήσετε στο μυστήριο του Χριστού και στο μυστήριο της Ανάστασής Του και να μπορέσει η ψυχή σας να προοδεύσει πνευματικά και να φτάσει στη γη της επαγγελίας...

Όποιος συνεχίζει να σκέπτεται και να αισθάνεται έτσι, καημένα Μου παιδιά, την ημέρα που θα αντικρύσετε τον Δημιουργό σας, θα σταθείτε όρθιοι μπροστά στο Θρόνο Του με άδεια χέρια γιατί η ψυχή σας θα είναι ακόμη ένας ξερότοπος, μια άνυδρη γη, μια έρημος. Αν όμως εισχωρήσετε με ειλικρινή διάθεση στα Μυστήρια που σας αποκαλύπτουμε τώρα με τα Μηνύματα αυτά, θα αρχίσετε να καταλαβαίνετε ότι κάθε έργο που κάνει ο Θεός είναι γεμάτο δόξα και μεγαλοπρέπεια. Όταν στολίζει με τη Μεγαλοπρέπειά Του μια ψυχή και την μεταμορφώνει για την είσοδό της στη Βασιλεία Του και στον Ουρανό, τότε θα τιμήσετε αυτό το θαύμα επειδή θα δείτε την Δόξα του. Όταν ο Θεός φροντίζει τους πεινασμένους κι αυτούς που Τον σέβονται με την Ουράνια τροφή Του, για να μπορούν κι αυτοί να κληρονομήσουν την Βασιλεία Του και να είναι ζωσμένοι με την πιστότητα και την ακεραιότητα, τότε θα τιμήσετε κι αυτό το θαύμα, γιατί θα αναγνωρίσετε την Ευλογία Του και θα φορέσετε γύρω από το λαιμό σας την Ευλογία αυτή όπως φοριέται ένα στεφάνι.®

Όταν τα Σοφά Έργα Του, που μοιάζουν με απέραντη θάλασσα και λάμπουν σαν χίλιοι ήλιοι, θα λαμπρύνουν την ψυχή σας, για να αυξηθεί ο καρπός στα χείλη σας, και κάθε λέξη που θα προφέρουν να είναι σαν φωτιά που κατακαίει και καθαρίζει αυτή τη γη, εκείνη τη μέρα και τη νύχτα θα ψάλλετε αδιάκοπα ύμνους στον Αμήν για την άφθονη καλοσύνη Του, την υπομονή και την επιείκεια που σας έδειξε όλα αυτά τα χρόνια της ερήμωσής σας, η ψυχή σας θα τιμήσει αυτά τα θαύματα και τα καταπληκτικά έργα, κάθε μέρα της ζωής σας. Για τον λόγο αυτό, παιδιά Μου, με τη μεταστροφή σας θα ανακαλύψετε την αληθινή δόξα του Θεού που κατοικεί και λάμπει μέσα σας. Ξεσκεπάστε τα μάτια σας για να δείτε ότι ο Δημιουργός σας, που σας περιβάλλει με την Αγάπη Του, ζει επίσης μέσα σας. Ο Δημιουργός σας είναι και Νυμφίος 10 σας, επειδή Αυτός είναι η Κεφαλή 11 κάθε δημιουργήματος... Προσευχηθείτε, παιδιά Μου, για τις καρδιές εκείνες που είναι μακριά από το Θεό. Πολλοί απ' αυτούς λένε: "ας φάμε και ας πιούμε σήμερα, αύριο θα πεθάνουμε. 12 Ελάτε, ας γλεντήσουμε τώρα όσο είμαστε ζωντανοί, η ζωή μας θα διαβεί σαν συννεφάκι, ναι, οι μέρες μας εδώ είναι μετρημένες και θα περάσουν σαν σκιά, ας γλεντήσουμε λοιπόν!" και εξακολουθούν να ντροπιάζουν τους εαυτούς τους και την Εικόνα του Θεού βουλιάζοντας όλο και πιο βαθιά στην αμαρτία, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι είναι μάλλον νεκροί παρά ζωντανοί... Αχ, πολλοί από αυτούς πλανήθηκαν από την ίδια τους την έπαρση, και διεστραμμένες γνώμες παραμόρφωσαν τις ιδέες τους... Ο Υιός Μου, ο Ιησούς Χριστός, ο Λυτρωτής της ανθρωπότητας, έχει τη δύναμη να τους σώσει όλους επειδή ο Πατέρας, ο Δημιουργός σας, Του έδωσε εξουσία πάνω σε όλη την ανθρωπότητα.®

Σήμερα κάνει μεγάλα και καταπληκτικά θαύματα όπως ποτέ άλλοτε στην ιστορία. Ο Θεός σκύβει, παιδιά Μου, από τον ουρανό για να σας πλησιάσει. Ο Βασιλιάς σας ο Ιησούς, άφησε το Στέμμα Του και κατέβηκε από τον ένδοξο Θρόνο Του για να σας πλησιάσει. Ο Βασιλιάς αυτός, καθισμένος στο Βασιλικό Του Θρόνο, ντυμένος φοβερή μεγαλοπρέπεια, πιο λαμπρός μέσα στη Δόξα Του από το χρυσάφι και τα πολύτιμα πετράδια, σήκωσε το Πρόσωπό Του γεμάτο ευσπλαχνία και ακτινοβολώντας μεγαλείο, κοίταξε τους χορούς των αγγέλων γύρω Του.

Δημοφιλείς αναρτήσεις